Médiahírek

 

Médiatanács: pályázat közösségi televízióknak és rádióknak

Budapest, 2011. május 20., péntek (MTI) - Közösségi televíziók és rádiók számára tett közzé pályázati felhívást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 100 millió forintos keretösszeggel, stúdiótechnikai hátterének kialakításához.
A médiatanács szóvivői irodájának pénteki közleménye rámutat: az 1996-os médiaszabályozás értelmében a helyi vagy körzeti közszolgálati jellegű, nem nyereségérdekelt médiaszolgáltatók támogatására fix keretösszeg állt a támogató rendelkezésére. A mára elavulttá vált szabályozást az új médiatörvény átírta, így a médiatanács jelentősen megemelhette a szektor támogatási keretösszegeit.
    Míg korábban a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap - ma már Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - bevételeinek legalább fél-fél, de legfeljebb egy-egy százalékát oszthatta csak el a támogató, addig jelenleg a médiatanács támogatáspolitikája határozza meg a keretet. A testület így a tavalyi 375 millió forintos teljes összeget - a korábbi években beérkező igényekhez igazítva - 600 millió forintra emelte - olvasható a közleményben.
    Az új szabályozásnak köszönhetően idén a nonprofit médiaszolgáltatói szektor működési és fenntartási támogatására 500, míg a most meghirdetett műszaki eljárásra a tavalyi 76 helyett 100 millió forint jut.
    A közlemény szerint az új médiatörvény adott támpontot a pályázati feltételek meghatározásához is: a közösségi médiaszolgáltatóknak televíziók és rádiók esetében is heti legalább 4 óra ismétlés nélküli, önállóan szerkesztett és első ízben bemutatott műsorszámot kell a pályázóknak felmutatniuk. Ugyanakkor a korábbi fogalmak szerint nem nyereségérdekelt, illetve közműsor-szolgáltató műsorszolgáltatók továbbra is indulhatnak a pályázaton, mert az új törvény átmeneti rendelkezései szerint az alap pályázatain nyertessé nyilvánításukat és támogatásukat nem érinti az, hogy időközben elismerték közösségi jogosultságukat.
    Úgyszintén az új törvényi szabályozások alapján ad lehetőséget a médiatanács arra, hogy a műszaki pályázaton a helyi és körzeti közszolgálati jellegű televíziók pályázhassanak hallási fogyatékkal élők számára a műsorszám hozzáférését segítő eszközök beszerzésére - közölte a médiatanács szóvivői irodája.
    A január 1-jén hatályba lépett médiatörvény összevonta és az MTVA tulajdonába adta az országos közszolgálati médiaszolgáltatók vagyonát, a többi között azok épületeit is. Ezért az MTVA pályázatokat lebonyolító támogatási területe a közeljövőben a Váci utcai Fontana Irodaházból az MTVA saját tulajdonát képező Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületébe költözik.
    A pályázatok beadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a pályázati felhívás és az MTVA honlapja (www.mtva.hu) ad tájékoztatást.