Médiahírek

 

Az NMHH kiírta a szélessávú frekvenciahasznosítási pályázatot

Budapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) - Közzétette a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvencia-hasznosítási pályázatát csütörtökön honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság a Magyarországon mobiladat-forgalomra még nem használt 800 és a 2600 megahertzes (MHz) frekvenciasávokat, valamint a 900, az 1800 MHz-es, továbbá a 26 gigahertzes (GHz) sávokból még ki nem osztott részeket értékesíti. A pályázók 2014. június 16-án adhatják be jelentkezésüket. A meghirdetett frekvenciablokkok egyszeri értékesítési díjminimuma együttesen 104 milliárd forint. A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.
Az NMHH célja a gazdasági verseny erősítése, és a szélessávú hálózatok kiépítésének gyorsítása. A szélessávra alkalmas és nem használt frekvenciák értékesítésével tovább növekednek Magyarországon a szélessávval ellátott területek, nagyobb lesz az elérhető le- és feltöltési sebesség is, így mindenkinek lehetősége lesz az információs társadalom aktív részesévé válni - emeli ki az NMHH közleménye.
    A magyar gazdaság számára hosszú távon fontos, hogy a szélessávú mobilszolgáltatás lehetőség szerint az ország szinte teljes területén bárki számára elérhetővé váljon. Ez nem csak az előfizetők és a szolgáltatók érdeke, a frekvenciahasználat aktivitása egy ország gazdasági mutatója is egyben. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése - teszik hozzá.
    A hatóság álláspontja szerint az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő növeli a befektetési kedvet és csökkenti a befektetői kockázatot. A 800 és 2600 MHz-es sávok új sávként nyílnak meg a mobil szolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.