Jogfigyelések

A Médiajogfigyelő 2010. nyara óta kíséri figyelemmel a magyar médiajog és médiarendszer átalakítását. Tevékenységünk során igyekeztünk nyomon követni a média jogszabályok keletkezését a javaslatoktól-tervezetektől kezdve egészen a jogszabály kihirdetéséig – vagy adott esetben visszavonásáig.

Az Elfogadott jogszabályok alcímre kattintva azoknak az új törvényeknek vagy törvénymódosításoknak a jogfigyelése (magyarázata) található, amelyek a magyar médiajog alapját képezik. Több esetben előfordul, hogy a médiatörvényeket érintő változás valamely más, eltérő tárgyú törvényben bújik meg. Ilyen esetben az adott törvénynek csak a releváns részéről készült jogfigyelés.

A Javaslatok, tervezetek alcím az elfogadott jogszabályok előzményét képező törvényjavaslatok, javaslat-tervezetek jogfigyelését tartalmazza. Ennél azonban több is található bennük: előfordul, hogy egy tervezetből vagy javaslatból a végén nem lesz törvény, ezért csak itt szerepel a magyarázata. Amikor egy javaslat napvilágot lát, persze még nem lehet tudni, törvény lesz-e, vagy az eredeti szöveg szerinti törvény lesz-e a javaslatból. Volt már arra is példa, hogy a Médiajogfigyelő észrevétele nyomán készült módosító javaslat, amelyet azután az Országgyűlés is elfogadott. Érdemes tehát időben odafigyelni a javaslatokra, tervezetekre.

Az Egyéb alcím alatt azok a jogfigyelések találhatók, amelyek ugyan érintik a magyar médiajogot, de nem jogszabályok, nem is azok tervezetei. Itt található például az Alkotmánybíróság médiatörvényeket érintő határozatainak jogfigyelése, vagy a Médiatanács egy-egy  határozatával foglalkozó jogfigyelés.