Médiahírek

 

Tanulmánykötet a médiáról, Se vele, se nélküle? címmel

Budapest, 2014. május 30., péntek (MTI) - Se vele, se nélküle? címmel jelentette meg legújabb, médiáról szóló tanulmánykötetét az NMHH Médiatudományi Intézete és a Wolters Kluwer kiadó. A kiadványt Körmendy-Ékes Judit médiajogász mutatta be pénteken Budapesten.
    Koltay András, a sorozat egyik szerkesztője, a Médiatudományi Intézet munkáját koordináló médiatanács-tag a tudományos munka előmozdítójaként is tekintett az eddig megjelent kiadványokra, amelyek között – mint mondta – az értékes külföldi szakirodalom is helyet kapott.
    A most megjelent kötet értékének azt nevezte, hogy abban különböző nézeteket valló szerzők is képesek voltak együttműködni, ami szerinte segíthet egymás véleményének elfogadásában.
    Aczél Petra, az egyik szerző szerint a tanulmánykötet akár a kommunikációs képzésben tanulók, akár a közoktatásban azt tanítók számára hasznos olvasmány lehet.
    Lányi András filozófus azt vizsgálta, jót tett-e a média a társadalmi érintkezésnek, a politikának vagy akár a gyermeknevelésnek?
    Az újmédiáról, a médiademokráciáról, a média hatásairól és a közszolgálatiságról is szóló kötetet Lányi András filozófus és László Miklós szociológus szerkesztette, szerzői között van többek között Kósa Éva, Aczél Petra, Antalóczy Tímea, Bajomi-Lázár Péter és Vajda Zsuzsanna. A kiadvány része annak a médiajogi, médiaszabályozási és médiatörténeti sorozatnak, amelyet 2012 óta jelentet meg közösen az intézet és a kiadó, és amelyet – négy folyóiratszám mellett – immár tizenegy kötet alkot.
    Eddig a többi között a magyar és az európai médiajogról, a gyűlöletbeszéd korlátozásáról vagy a magyarországi médiaháború történetéről szóló könyvek szerepeltek a sorozatban, de már előkészületben van a médiajogi kommentár.