Rólunk

 

A médiajogfigyelő szakportált dr. Vincze Ildikó Mária médiajogász szakértő szakmai vezetésével dolgozó csapat állítja elő.

A magyar médiaszabályozás 2010 nyarán megindult átfogó átalakítása, az ennek nyomán létrejött hatalmas új joganyag megértési és értelmezési kérdések sorát vetette fel, miközben 2011. január 1-től már alkalmazni kell a joganyag jelentős részét. Ebben a helyzetben jelentős igény lett egy könnyen hozzáférhető, mindenki által érthető, szakmailag hiteles médiajogi információs forrásra. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy internetes médiajogfigyelő szolgáltatást, alapvetően a hazai médiahelyzet iránt érdeklődő nagyközönség számára, de számítunk a médiaszakmai közönség figyelmére is.  Az a célunk, hogy ezen a szakportálon folyamatosan nyomon kövessük a magyar médiarendszer 2010. június óta történt, illetve a jövőben bekövetkező változásait, továbbá magyarázzuk és elemezzük ezt a folyamatot. 

A portálon 2013. február 6.-tól új, a réginél áttekinthetőbb és szebb tipográfiai köntösbe öltöztetve tájékozódhatnak Kedves Olvasóink a magyar médiajog aktuális fejleményeiről.
 
A honlap átalakításának három fő oka volt. Az egyik az, hogy a honlap tartalmának teljes ingyenessé tételéhez kapcsolódva szükséges volt a honlap mentesítése a hirdetésektől. A másik, hogy célul tűztük ki: a honlap legyen a szélesebb közönség számára olvasmányosabb, könnyebben kezelhető és egyszerűbben áttekinthető.  A harmadik: meg kellett oldani, hogy egy koncentrált helyről, a honlapról legyenek elérhetőek a Médiajogfigyelő szerteágazó elérési csatornái:  facebook-os oldalunk és blogszolgáltatásunk. Mindez megtörtént: nincsenek már az olvasást zavaró hirdetések, nincs fizetős tartalom (a régi fizetős anyagok egy része az ARCHÍVUM fül alatt elérhető), s a felső menüsorból egy kattintással elérhető facebookos  és  blog-oldalunk.

Szándékaink szerint címoldalunk dinamizmusát növeli, hogy ezentúl a naponta frissülő MÉDIAHÍREK foglalja el a központi hasábot, továbbá, hogy a felső menüsorban egy-egy felugró buborék jelzi: hová tettünk fel friss anyagot. Újdonság az is, hogy a jobb hasáb alján  külön boxban felsoroljuk együttműködő partnereinket (további partnerekre is számítunk), illetve az oldalak alján jelezzük: támogatónk az Open Society Foundations.

A főlap és minden újonnan megnyitott lap jobb oldalán megjelenik állandó tartalmunk: felül a hiteles, egy helyről elérhető, a magyar és nemzetközi médiaszabályozás témáit felölelő MÉDIASZABÁLYOZÁS  blokk, alatta pedig a médiát érintő magyar és nemzetközi DOKUMENTUM-tár. Újdonság, hogy közvetlen elérhetőséget biztosítunk a médiatörvények hatályos angol nyelvű szövegéhez is (Magyar jogforrások angolul.)

Ezentúl a honlap felső menüsorából érhető el a JOGFIGYELÉSEK: külön fül alatt a már elfogadott jogszabályokhoz kapcsolódó magyarázatok,  külön rovatban a javaslatokhoz, tervezetekhez fűzött kommentárjaink és külön az egyéb tartalmakra (például Alkotmánybírósági határozatok) vonatkozó szakértői megjegyzéseink. Az ARCHÍVUM-ba a korábbi ELEMZÉSEK rovat anyagait tettük fel szintén két csoportra osztva.  Az új jogszabályi változásokat illetően a honlap már nem tesz különbséget jogfigyelés és elemzés között  (tulajdonképpen már 2011 óta a JOGFIGYELÉS kategória tartalmazza az elemzéseket is).

Egy helyre, a felső menüsor jobb szélére került az eddig két helyen hozzáférhető KERESÉS funkció: a kis nyíl kattintásával válthatunk a MÉDIAHÍREK-ben történő keresés és a Jogi anyagban történő keresés között.  (Vigyázat: ez utóbbi keresés nem terjed ki a pdf-fájlok tartalmára!)

Minden Tisztelt Olvasónknak jó és hasznos böngészést kívánunk! Észrevételeiket a tartalom@mediajogfigyelo.hu e-mailcímen várjuk.

Reméljük, hogy folyamatosan frissülő szakportálunk továbbra is a magyar internet ismert és elismert tartalomszolgáltatója marad.

A Médiajogfigyelő csapata